De artikelen van de organisatie Al Haqiqa zijn verplaatst naar een eigen blog, nl. AlHaqiqa-Mediation, volg deze link: www.alhaqiqa-mediation.blogspot.com

zondag, maart 30, 2008

De Koning is gevallen, leve de koning

Heeft u dat ook wel eens, dat u een hele tijd toeleeft naar iets en als het er dan is, dat het zo vreselijk tegenvalt? Bv. u heeft in januari geboekt om in augustus op vakantie te gaan naar een warm land, maar toevallig in die week heerst er een verschrikkelijke regenbui van maandag tot vrijdag? De afgelopen week heb ik dat gevoel ook gehad; het was dan eindelijk zo ver, de film Fitna van Geert Wilders was er. En wat is de film tegengevallen en dus ook zijn maker. Wat is die man van zijn voetstuk gevallen.

Getracht om de film op mijn pc te krijgen, wat niet meeviel, want iedereen deed dat op hetzelfde moment, maar geen getreur, want de tv aan en welke zender ik ook keek, het ‘nieuws’ was op alle zenders. Opvallend voor mij zijn vier zaken geweest, naast het edele knip-, plak en jatwerk (daar komt dus nog wel een vervolg op):

* de verwijzing naar 11 september
* de verwijzing naar bepaalde Soera’s uit de heilige Koran
* de verscheuring van een pagina uit de heilige Koran
* de cartoon van de profeet Mohammed (het edele jatwerk)

Laten we eens door de punten lopen, om te beginnen met de verwijzing naar de aanslagen op de Twin Towers op 11 september. Dit getuigt van een verschrikkelijke wansmaak, waarbij de Moslims over dezelfde kam worden geschoren als “Moslimterroristen” zoals men zo liefdevol steeds overal verteld. M.i. is nog steeds niet 100% bewezen dat dit is gebeurd door (alleen) terroristen. Ik zet hier mijn kantekeningen bij, bv. hoe komt het dat er van de 20 terroristen er minimaal 4 a 5 na 11 september ergens in de wereld zijn gezien? Hoe komt het dat meneer Bush minimaal 20 minuten na de eerste aanslag nog steeds op een school met kinderen in discussie is? Regel 1 bij een (mogelijke) aanslag: breng de president in veiligheid via de bunker of de Air Force 1. Dus ik heb hier moeite mee, er zit hier meer achter. Maar het belangrijkste is, dat de producer van de film, mij neerzet als terrorist, daar hij suggereert dat Moslims terroristen zijn. Dit lijkt me goed voor de eerste aanklacht tegen de producer.

In de film pakt een hand een pagina uit de heilige Koran vast en het lijkt erop dat de pagina er uit wordt gescheurd, echter dan gaat de film op zwart en komen er kleine lettertjes in beeld waarmee wordt aangegeven dat er een telefoonboek wordt gescheurd. Daar gaat het niet om, de producer van de film zadelt mij op met de gedachte dat hij de pagina uit de heilige Koran scheurt door de beelden te combineren met het geluid van een scheurende pagina. De producer is bewust bezig geweest om dit beeld te creëren aan de kijker van de film en heeft bewust (opzet !) gekozen om mij als Moslim te schofferen door te suggereren dat hij de pagina eruit scheurt. Dat beeld is gemaakt en blijft hangen. Volgens mij een volgende stap in de aanklacht. Dat de producer niet het lef heeft gehad om dit voor de camera te doen, doet niets af aan het gevoel waar hij mij mee opzadelt.

Aan het eind van de film Fitna wordt een gejatte cartoon getoond (wederom een aanklacht, jatten van andermans eigendommen) over de profeet Mohammed met een bom op het hoofd. Hierbij wordt afgeteld en op het moment dat de bom zou ontploffen, gaat het beeld wederom op zwart en ziet men een flits en hoort men een donderslag (volgens de producer). Echter wederom zadelt hij mij als kijker met een specifiek beeld op, nl. het niet respecteren van de Profeet en het laten ontploffen van een bom. Ook al is hier weer een uitleg te vinden doet niet af aan de zaak. De producer zadelt mij op met zijn disrespect voor mij als Moslim, mijn geloof de Islam en mijn profeet Mohammed. Met het beeld wat de producer hier gecreëerd heeft, is hij m.i. een grens overgegaan. Ook dit is een onderdeel voor een aanklacht die tegen de producer opgezet kan worden.

Tenslotte de teksten uit de heilige Koran, die de heer Wilders gebruikt heeft om zijn gelijk aan te tonen. Op deze plaats zal ik daar niet geheel uitgebreid over schrijven, dat zal op andere plaatsen gaan gebeuren. Het is wel het vermelden waard dat de producer het geheel van een tekst uit zijn fatsoen heeft gerukt voor eigen gerief, lees om iets aan te tonen. Ik nodig de producer bij deze uit, om mij eens duidelijk uit te leggen, wat er nu precies staat. Daarbij vraag ik dan wel, dat hij de tekst meebrengt die er staat – en geen eigen teksten maakt -, dat hij aangeeft wat de strekking van een Soera is geweest en in welke tijd in de Islamitische historie is geschreven.
De producer heeft bewust gebruik gemaakt van dele van teksten, Soera’s uit het verband heeft gerukt en bepaalde teksten heeft aangepast, alleen maar om aan te tonen dat mijn geloof een geloof is van geweld. Waar haalt hij de wijsheid vandaan? Door de manier van benadering zet hij zichzelf op het zelfde niveau als de zgn. Moslimterroristen, die ook delen van de heilige Koran gebruiken om hun daden goed te kunnen praten en te gebruiken voor verwerpelijke zaken. M.i. is dit de vierde aanklacht die tegen de producer van Fitna ingediend kan worden. Ik zal een advocaat verzoeken om eens naar deze tekst en naar de film te kijken om te onderzoeken of een aanklacht is in te dienen tegen de maker van de film Fitna. Met de film is een grens overschreden, een grens die mogelijk door een volgende producer weer verder opgerekt gaat worden. Eerst was er Submission I, nu Fitna en over een aantal weken komt er een tekenfilm die probeert de vorige twee te overtreffen. Moet dit gepikt worden? Moet dit geaccepteerd worden?

Tenslotte, het toppunt van de film, is de uitleg die de heer Wilders naar het uitbrengen heeft verkondigd: hij wil nu door het land trekken om uitleg te geven en in discussie te gaan met een ieder ook met de Moslims. Zou hij nu nog denken dat hij ergens serieus wordt genomen? Voor de film wilde hij nergens en met niemand een discussie en nu mag het ineens wel?

Labels: