De artikelen van de organisatie Al Haqiqa zijn verplaatst naar een eigen blog, nl. AlHaqiqa-Mediation, volg deze link: www.alhaqiqa-mediation.blogspot.com

zondag, september 16, 2007

Ramadan Mubarak !



Afgelopen woensdag kreeg ik een sms-je van Najia Siamari, de voorzitter van de Stichting Islam tegen Geweld, en dat ging zo: “Een gezegende Ramadan toegewenst en moge je vasten en gebeden geaccepteerd worden”. Het was kort en krachtig, maar toch wees het op de feiten van de dag.
De tijd is weer aangebroken, waar de Moslims zolang op gewacht hebben, de tijd van het vasten, de 9e maand van de Islamitische kalender, de Ramadan.


Ramadan is een van de vijf zuilen van de Islam; naast Ramadan zijn dat de Shadadah (de geloofsbelijdenis), de gebeden (Salat), het geven van aalmoezen (Zakat) en de pelgrimstocht naar Mekka (Hadj). De vijf zuilen van de Islam is de verzamelnaam die gebruikt wordt voor de vijf meest fundamentele religieuze verplichtingen van elke Moslim onder de heilige wetten van de Islam.

Tijdens de maand Ramadan zal een Moslim tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, niet drinken, niet roken en zich onthouden van seksuele gemeenschap. De gebeden zijn vastgelegd in een Prayer Times Schedule; aan dit schema kan de Moslim ook afleiden wanneer er gestopt moet worden met het eten en drinken en wanneer de vaste weer gebroken wordt. Aangezien de Islamitische kalender 11 tot 12 dagen korter is dan de Gregoriaanse kalender zal Ramadan ook elk jaar verschuiven. In 2007 is het vasten van 13 september tot 12 oktober, waarbij de tijden liggen tussen 5.12 – 6.08 (ochtend) en 20.02 – 18.54 (avond). De veranderende tijden hebben te maken met de zonnestand en veranderingen daarin.

Op de website van de FNV is aandacht geschonken aan de Ramadan en Agnes Jongerius, de vakbondsvoorzitter, wenst een ieder een gezegende Ramadan, waar ik me van harte bij wil aansluiten. De FNV roept tot respect en begrip. Op de site valt verders te lezen: “De vastenmaand is een tijd van bezinning. Van vasten en bidden. Om solidariteit te voelen met de minder bedeelden, maar ook om lichaam en geest te reinigen. Ook in Nederland zal deze eeuwenoude religieuze traditie merkbaar zijn.” Volgens de vakbondsvoorzitter zijn er overeenkomsten tussen de grondbeginselen van de Ramadan en de uitgangspunten van de FNV; de waarden die in de Ramadan tot uitdrukking komen, staan volgens Mevr. Jongerius, dicht bij de waarden die de FNV hebben omarmd in haar grondslag. Hiermee wordt bedoeld: aan het opkomen voor elkaar en elkaar in bescherming te nemen, de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van gedachte, geweten, godsdienst en levensbeschouwing. Maar ook voor vrijwaring van vrees en gebrek.

Afgelopen donderdag kwam de Metro met een speciale editie uit; in haar krant was ruimte ingeruimd voor de informatie van het Ramadan Festival ’07. Van 13 september tot en met 20 oktober worden lezingen georganiseerd, zijn er Iftar-diners, muziekavonden en andere activiteiten door heel Nederland. Tijdens Hospitality dinners nodigen Islamitische gezinnen niet-moslims uit om met hen het vasten te doorbreken (iftar). Een ieder die hiervoor interesse heeft, zowel het organiseren als wel het eten bij een Islamitisch gezin, kan zich melden via de website
www.ramadanfestival.nl

In deze Metro kwam de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie ook aan het woord en gaf aan dat de Ramadan van ons allemaal is. In het artikel geeft Mevr. Ella Vogelaar aan dat de Ramadan draait om solidariteit en respect. Zo wordt vaak door Nederlandse Moslims de buren uitgenodigd om bij hun thuis te komen eten, om op deze manier te delen in een gebeurtenis die voor de Moslims heel belangrijk is. De Minister: “En dat vasten gaat niet over honger lijden. Het gaat om aandacht voor niet-materiële zaken. Om aandacht voor anderen, en voor de samenleving waarin wij leven.”

Dat is van groot belang, respect voor de ander, maar ook aandacht voor de ander en voor de gehele Nederlandse samenleving. Ik dank de Minister ook voor de woorden dat de Ramadan van ons allemaal is.

Gaarne wil ik eindigen met de woorden van de Minister: “Ik wens u allen een heel goede Ramadan” en met de woorden van Najia Siamari: “Een gezegende Ramadan toegewenst en moge je vasten en gebeden geaccepteerd worden”. Ramadan Mubarak voor een ieder

Labels: