De artikelen van de organisatie Al Haqiqa zijn verplaatst naar een eigen blog, nl. AlHaqiqa-Mediation, volg deze link: www.alhaqiqa-mediation.blogspot.com

zondag, september 23, 2007

Dubbele paspoorten, geen punt

Deze week kwam het rapport “Verbondenheid met Nederland komt op verschillende manieren tot stand” van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) naar buiten. Eindelijk eens erkenning van het gegeven dat er mensen zijn met een tweede of misschien wel een derde paspoort en wat is daar mis mee?

Al eerder heb ik aangegeven dat een tweede paspoort moet kunnen en daar sta ik nog steeds achter en ik word daar nog in gesterkt door het rapport van de WRR deze week. De WRR geeft aan dat in een globaliserende wereld het hebben van twee paspoorten steeds vaker een gegeven is. Niet alleen voor ‘Nieuwe Nederlanders’, maar ook voor Nederlandse emigranten. M.a.w. de mensen die binnenkomen hebben vaker een tweede paspoort, maar ook de Nederlanders die naar een ander land gaan emigreren.
Daarnaast wordt gemeld dat de identificatie met Nederland meer kans van slagen zou hebben, als je niet gedwongen wordt om de band met het vaderland te verbreken.
Een hele belangrijke opmerking is dat de ene loyaliteit niet noodzakelijkerwijs ten koste van de andere hoeft te gaan.

Eindelijk een rapport dat eens opkomt voor een groep mensen die hier legaal zijn en die hier ook mogen zijn. Heer Wilders en de groep Wilderianen zijn niet uit om zaken aan te pakken, maar zijn alleen maar uit op een ding: de Moslims het land uit, want de Islam is gevaarlijk, zoals ze zelf zeggen. Volgens mij hebben ze dat ergens gelezen en gooien ze hele groepen mensen op een hoop. Als er een aantal etters zijn onder een groep Mede-Nederlanders, dan wil nog niet zeggen dat de hele groep etterbakken zijn; dit verschil kan heer Wilders en zijn Wilderianen nog steeds niet maken.

Terug naar de dubbele paspoorten. De WRR geeft in haar rapport aan, dat een dubbele nationaliteit totaal geen belemmering is voor de integratie. Volgens het rapport moet de overheid zich niet zo moet richten op één Nederlandse identiteit, want die bestaat gewoon niet. Nederland is van oudsher – volgens de WRR – juist heel divers en daarom kan men van de nieuwe Medelanders toch niet eisen dat ze een bepaalde identiteit aannemen.
De WRR is verder van mening dat mensen uit andere culturen zich thuis moeten kunnen voelen in Nederland en het is de taak van de politiek en de media om de diversiteit te laten zien.

Ik heb een aantal keren met Tunesiërs gesproken die een dubbel paspoort hebben, om te kijken wat ze er van vonden, al die ophef. Deze mensen begrijpen het echt niet, een dubbel paspoort heeft niets, maar dan ook niets met loyaliteit van welk land dan ook te maken. Het is alleen verrekte handig. Als ze naar Tunesië gaan, kunnen ze een Tunesische paspoort gebruiken en hier hun Nederlandse. Natuurlijk zal Wilders c.s. nu opstaan en zeggen dat hoort niet, want je bent een Nederlander, maar dat heeft er niets mee te maken. Het gaat er gewoon om dat men het land binnenkomt met een paspoort van het vaderland. In Tunesië zijn ze Tunesiërs en in Nederland Nederlanders, wat is daar in vredesnaam mis mee?
Als ik naar Marokko ga, wil ik ook opgaan in het land, en dan heb ik nog maar één paspoort. Eigenlijk zou ik de koning, Mr. Mohammed VI, moeten verzoeken om mij een Marokkaans paspoort te geven, tenslotte ben ik een halve Marokkaan en trots op het land. Ik zou het tweede paspoort onmiddellijk aannemen; mocht ik voor langere tijd in Marrakech gaan wonen, zal ik ook een tweede paspoort aanvragen. Volgens de wet zou dat pas na vijf jaar kunnen.

Het wordt tijd voor een kritisch geluid tegen Wilders en zijn Wilderianen. De WRR gaat nu met haar onderzoek een stap in die richting,

12 mei heeft Geert Dales op het VVD-Congres in Rotterdam aangegeven dat het beperken van de dubbele nationaliteit van ongeveer een miljoen Nederlanders niet liberaal is en tegen de wil van de VVD-leden. Volgens de heer Dales toetsen liberalen mensen op “hun rechten en plichten, hun gedrag, de mate van integratie, of ze de taal spreken en meedoen aan onze maatschappij. Het hebben van twee of meer paspoorten is daarbij totaal onbelangrijk.”
Er komen van verschillende kanten toch steeds betere geluiden. Ik hoop van harte dat er een tijd komt dat er echt eens gewerkt wordt aan de inburgering van nieuwe Nederlanders, zonder dat er daarbij gesproken over niet belangrijke zaken als een dubbel paspoort of een foulard (een hoofddoek). Gewoon een mens behandelen als een mens, respect voor elkaar en voor de rechten en plichten van een ieder, en voor de Grondwet. M.i. is dat zeker van belang voor ene heer Wilders, dan kan hij eens gaan werken aan de zaken die echt van belang zijn.

Labels: