De artikelen van de organisatie Al Haqiqa zijn verplaatst naar een eigen blog, nl. AlHaqiqa-Mediation, volg deze link: www.alhaqiqa-mediation.blogspot.com

donderdag, juli 19, 2007

De hypocrisie ten top

Deze week was het weer eens mis. En PVV en VVD rolde weer overal elkaar heen om moord en brand te schreeuwen. Het liep zelfs zover op, dat de minister haar woorden moest terugnemen anders zou ze een motie van wantrouwen aan haar broek hebben.

Minister Vogelaar had een uitspraak gedaan over haar werk en dus de integratie. In de portefeuille van de minister zit, naast wonen en wijken, de integratie en dus de taak om de kloof tussen Moslims en niet-moslims te verkleinen. Mensen die van buiten naar Nederland komen, moeten aan allerlei regels voldoen, wat de meesten ook doen, maar daar hoort natuurlijk ook bij dat de regering een handreiking geeft.
Ik ben een zwaar voorstander voor het verkleinen van de kloof tussen Moslims en niet-Moslims en het verbeteren van het (negatieve) imago van de Islam; het is ook een doelstelling van de organisatie Al Haqiqa en een doelstelling van de Stichting Islam tegen Geweld, waarvan ik bij beide deel uitmaak.

Enkele jaren geleden was het allemaal “politiek correct” dat de klok sloeg. Na de Fortuyn-revolte mocht ineens alles gezegd worden. Er was vrijheid van meningsuiting, wat door sommigen werd gehanteerd als vrijheid van belediging. Maar het moest allemaal kunnen, dus de maatschappij ging schoorvoetend mee.
Echter op het moment dat de regering toenadering zoekt naar de Islam en dus daar haar mening over ventileert, staat geheel rechts Nederland op haar achterste poten, want dat kan niet. Voorop loopt natuurlijk Geert – Ik ben niet tegen Moslims – Wilders en zijn stoottroepen, de Wilderianen, met daarachter de meelopers vanuit elke rechtse partij of zogenaamde rechtse partij.
Alles moest bespreekbaar zijn, maar op het moment dat het iemand doet, die niet in het rechtse kamp zit, is het hek van de dam. Dat kan gewoon weg niet, das was bedoeld voor de partijen aan rechtse zijde.

De hypocrisie ten top. Het rechtse kamp dat gebied aan het verliezen is? In ieder geval heeft de blonde zijn wet tegen de Burqa zien struikelen in de Tweede Kamer. Ook over de Burqa had de minister een aanvaring met de Wilderianen, want de Burqa is iets wat niet past in de Westerse maatschappij. Op zich heeft de blonde wel gelijk, het past niet, want … we zijn het niet gewend; dat is een ander uitgangspunt. Daarentegen is een algemeen verbod op de Burqa in strijd met een aantal grondrechten.
Een jaar geleden – of iets langer geleden – is er de wet op de identificatie gekomen: een ieder moet zich in de openbare ruimte kunnen identificeren. Waarom wordt hier geen gebruik van gemaakt? Waarom wordt er niet gehandhaafd op deze wet?
Belangrijk hierbij is wel zich af te vragen of er andere rechten in het geding komen en dat zijn de rechten van de vrouw. Draagt ze de Burqa vrijwillig of wordt ze gedwongen? Daar moet men duidelijkheid over zien te krijgen.

Terug naar de minister. Ze heeft aangegeven een einde te willen maken aan het negatieve en de angst voor de Islam, juist omdat de Moslims ook burgers zijn van dit land. Het is een goed streven van minister Vogelaar om dit te zeggen, maar meer nog om het ook nog uit te voeren. Indien ze dit inderdaad als belangrijk beleids- en uitgangspunt gaat hanteren, zal ik haar hier in verdedigen.
De Moslims zullen natuurlijk afwachtend blijven t.o.v. de uitwerking van de plannen van minister Vogelaar, maar in Trouw van 17 juli jl. was toch al te lezen dat er positieve geluiden van de Moslimgemeenschap te horen waren. Veelzeggend waren de woorden van de secretaris van Milli Gőrűs Noord Nederland, Mustafa Hamurcu: „Eindelijk iemand die het positief benadert in plaats van al dat gepolariseer in de sfeer van Verdonk. Mijn zaterdag kon niet meer stuk. Zelfs niet door de reacties van Wilders, Rutte en al die anderen.”

M.i. zouden meer mensen het moeilijke werk van Mevr. Vogelaar eens van een positieve kant moeten bekijken. Nederland legt vele regels op op nieuwkomers; mogen deze mensen ook wat van ons verwachten?

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage