De artikelen van de organisatie Al Haqiqa zijn verplaatst naar een eigen blog, nl. AlHaqiqa-Mediation, volg deze link: www.alhaqiqa-mediation.blogspot.com

zondag, april 23, 2006

Staan de mannen boven de vrouwen?

Vaak en de laatste weken weer vaker wordt er gesproken dat binnen de Islam staat beschreven dat ‘de mannen superieur zouden zijn aan de vrouwen’ en volgens de Islam zouden ‘vrouwen minderwaardig zijn’. Is dit inderdaad zo of is het gewoon een invulling van gedachten van bepaalde mannen?

Als men de Islam wil aanhalen op het feit dat er ongelijkheid zou bestaan, is het van belang om de Kor’an erop na te slaan en kijken wat Allah aan Mohammed heeft medegedeeld over dit onderwerp:

"Maar wie - hetzij man of vrouw - deugdelijke daden doet als gelovige, zij zullen de tuin binnengaan en jullie wordt nog niet zoveel als de holte in een dadelpit onrecht aangedaan." (Koran 4:124) "Toen verhoorde hun Heer hen: "Ik laat het werk van iemand van jullie die (goed) doet niet verloren gaan, of het nu een man is of een vrouw, jullie horen bij elkaar. ..."" (Koran 3:195)

Hieruit kan men opmaken dat Allah geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen en dus kan een sterfelijk persoon dat zeker niet doen.
Daarnaast is ook in de geschiedschrijving aangegeven dat er vrouwelijke Profeten zouden hebben bestaan en dat er vrouwelijke schrijvers zijn geweest voor de Heilige boeken van de Islam.

In de officiële tekst van de Kor’an staat geschreven dat

"De mannen zijn {qawwamuuna} voor de vrouwen, omdat God de een boven de ander heeft bevoorrecht en omdat zij van hun bezittingen uitgegeven hebben (voor het onderhoud van vrouwen)..."

Vaak wordt het woord qawwamuuna vertaald als zaakwaarnemers, echter dit is een verkeerde interpretatie. Vrouwen nemen hun eigen zaken waar, kunnen hun eigen job uitoefenen, hun eigen inkomen beheren, etc. Daarbij komt dan nog dat het hele vermogen van de vrouw onschendbaar is, en waar de man dus niet aan kan.
Qawwam is de intensieve vorm van het woord qaim en betekent zorg dragen voor, verantwoordelijk zijn voor (voor het algemeen welzijn, fysisch, emotioneel, financieel). M.a.w. de mannen moeten zorg dragen voor de vrouwen.

Dit betekent dus zeker niet dat een man superieur of dominant aan de vrouw is. Het is alleen dat de man dit zo heeft gelezen en geïnterpreteerd.

De Islam geeft aan dat de vrouw het recht heeft geld te verdienen, eigendom te bezitten in haar eigen naam, wettelijke contracten af te sluiten, handel te drijven, en haar vermogen te beheren zoals zij dat zelf wenst. Zij kan haar eigen bedrijf runnen, en niemand - ook niet haar man - kan aanspraak maken op het vermogen of het inkomen van de vrouw.

Het beeld dat we van de positie van een Islamitische vrouw hebben, is dus niet correct. Maar kijk ook eens dichter bij huis.

Vandaag las ik in de krant dat het SGP-bestuur de beslissing had genomen dat vrouwen volwaardig lid kunnen worden van de partij. Let op, ik spreek over 22 april 2006.
Het artikel begint met de volgende tekst:

“De SGP-top worstelde lang met het besluit om vrouwen nu wel of niet toe te laten tot de partij. De gereformeerde partij baseert haar grondbeginselen op de bijbel, die zegt dat de man boven de vrouw staat.”

Hoe was dat spreekwoord ook weer, iets van een splinter in een oog en een balk?

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage